5 sfaturi pentru o toamnă plină de energie

Zilele sunt mai scurte și mai reci, soarele iese mai puțin, știrile nu sunt nici ele grozave – schimbările din acest sezon pot să ne influențeze starea de spirit. Dar există și soluții pentru a ne păstra optimismul și bucuria vieții.

1. Faceți mișcare

Continuați activitățile pe care le faceți de obicei sau chiar încercați ceva nou. Poate fi provocator ca atunci când este întuneric afară să mai facem mișcare. Dar, așa începe cercul vicios: este frig, nu am energie, nu mai fac sport, mănânc prost, deci în continuare am mai puțină energie etc… Ați prins ideea. Dar există și posibilitatea de a începe un cerc virtuos cu puțină voință: mă provoc puțin, ies și fac sport, îmi dă energie și mă simt bine, continui să fac mișcare, mă răsplătesc cu un smoothie delicios, am și mai multă energie.

– Nu vă lasați impresionați de timpul gri. Puneți-vă adidașii și ieșiți la alergat. Sau reluați practica de exerciții de yoga sau pilates. Sunt multe cursuri online sau căutați studiouri în apropiere de casă, astfel încât distanța să nu fie o piedică. Știați că practicare unei activități fizice ne întărește imunitatea?

2. Căutați lumina

Lumina soarelui are un efect direct asupra stării noastre de spirit. Toamna intensitatea luminii scade mult, ceea ce are un impact asupra creierului nostru. Se pare că există chiar o depresie sezonieră care se traduce prin tristețe, lipsă de interes, oboseală.

Expuneți-vă la maximum la lumina exterioară: profitați de fiecare ocazie când vă puteți expune la soare. Toamna ne răsfață și cu zile senine și culori mirifice, blândețe și liniște. Să profităm și de acestea. Așa că fie mergeți cu câinele la plimbare, fie coborâți cu o stație mai devreme sau lăsați mașina acasă în zilele frumoase, sau faceți o scurtă plimbare în timpul pauzei de prânz: orice ocazie este bună. Spectacolul naturii poate fi admirat în fiecare copac și în fiecare colț de grădină acum: un arbore care s-a colorat ca soarele, iedera agățată ce și-a vopsit în vișiniu câteva liane.

Puneți-vă în casă lampe frumoase și diverse lumini care să îi dea casei un iz de feerie și de sărbătoare. Optați pentru lumina în nuanțe calde.

3. Hrăniți-vă cât mai bine

Toamna este și sezonul abundenței, bogată în fructe și legume, așa că este momentul să variem cât mai mult alimentația. Nu exagerați cu dulciurile și grăsimile. Chiar dacă avem nevoie de mai multe calorii, putem să le echilibram cu multe vitamine și minerale din fructe și legume.

– Mergeți la piață. Profitați de fructele și legumele de sezon: mere, prune, gutui, pere, struguri, varză, conopidă, sfecla, dovleci, vinete. Cu un pic de imaginație – iar internetul este și el plin de rețete – putem face multe salate, supe sau mâncăruri delicioase. Pentru a crește imunitatea, nu uitați să consumați fructe acrișoare, bogate în vitamina C.

4. Odihniți-vă

Ne petrecem o treime din timp dormind, iar asta este fundamental pentru ca organismul să se refacă. În acest timp, funcțiile vitale încetinesc, iar organismul se vindecă și se regenerează. Chiar specificul acestei perioade, când și animalele intră la hibernare, este de orientare înspre interior cu scopul de a ne regenera.

Activitatea fizică regulată, mâncarea ușoară înainte de somn și ceaiurile cu efect calmant – tei, mușețel, roiniță – pot să ne ajute să avem un somn de calitate.

O altă modalitate de odihnă este masajul de relaxare. Dumneavoastră vă odihniți, iar țesuturile sunt manipulate și masate. Puteți avea impresia că a trecut o mică eternitate și v-ați odihnit profund în timpul unui masaj de o oră.

5. Fiți generoși!

Generozitatea ne poate ajuta pentru că primim doar ceea ce dăruim. Așa că fiți generoși cu ceilalți, atât cu bani și produse, dar mai ales fiți generoși cu gândurile bune pe care le transmiteți celorlalți, cu rugăciunile pentru ei, cu atenția și afecțiunea voastră și chiar cu timpul vostru. Când îl privim pe celălalt ca o ființă umană aflată și ea, ca și noi, în căutarea fericirii, cu aceeași nevoie de a fi iubit și acceptat, începem să fim mai disponibili și mai dornici de a contribui măcar puțin la fericirea sa. Și tot ceea ce facem se întoarce la noi. Vă mai amintiți când ați ajutat ultima dată pe cineva și asta v-a făcut să vă simțiți atât de bine încât ați uitat tot efortul depus?

Iată 5 sfaturi pentru a vă păstra energia și vitalitatea și toamna aceasta. O săptămână și o toamnă minunate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *