Beneficiile masajului asupra creierului

Masajul este cunoscut să stimuleze secreția de serotonină și de dopamină și crearea de noi sinapse în creier, îmbunătățește somnul și activează răspunsul parasimpatic – de regenerare și hrănire. Toate aceste efecte ale masajului sunt adevărată hrană pentru creier. În continuare amintim câteva concluzii ale unor studii asupra legăturii dintre masaj și buna funcționare a creierului.

Concluziile acestor studii nu sunt tocmai o surpriză, având în vedere că atingerea este prima formă de comunicare între mama și copil, un limbaj care se dezvoltă foarte devreme în viața fiecărui individ.

Masajul sportiv

Masajul sportiv este un prim exemplu în care observăm efecte pozitive asupra clientului: concentrare mai bună și claritate.

Masajul sportiv este o modalitate pentru atleți de a se re-conecta cu propriul corp, să lase la o parte toate grijile și să se concentreze pur și simplu pe a fi cea mai bună variantă a lor. Este destul de clar pentru oricine a practicat vreodată un sport: dacă mintea îți este distrasă, pur și simplu nu poți fi prea bun.

Atunci când un client care beneficiază de masaj devine mai focalizat mental,  iar corpul său va răspunde mai bine.

Reduce hormonii de stress

Efectului masajului de îmbunătățire a sănătății mentale implică și diminuarea hormonilor de stres.

Reducerea hormonilor de stres prin masaj este resimțită de client ca o stare de comfort, iar în interiorul corpului se traduce ca o încetare a stării de asediu și libertatea sistemului nervos să funcționeze optim. Organismul uman va tinde și va căuta mereu echilibrul, homeostazia.

Reflexoterapia pentru sănătatea creierului

Reflexoterapia este tot o parte a masajului unde prin masajul tălpilor sunt stimulate puncte copespunzătoare organelor interne sau altor părți din organism.  Reflexoterapia are un rol profund relaxant și induce o stare de somn sau chiar un somn regenerator, prin stimularea undelor alfa și delta în creier.

 Atingerea are efect asupra ciclurilor de somn, iar un somn mai bun duce la îmbunătățirea funcțiilor creierului și la recuperare mai bună în timp.

Drenajul limfatic pentru sănătatea creierului

Un studiu publicat în Journal of Physiologic & Therapeutic Science arată că drenajul limfatic aplicat pe abdomen reduce stresul psihic și are efect de relaxare profundă asupra clienților/ pacienților.

Masajul picioarelor pentru autism

Un studiu efectuat în 2018 a arătat că masajul tălpilor aplicat persoanelor cu autism mărește nivelul de oxitocină și activează regiuni ale creierului asociate cu cogniția – lobul prefrontal și lobul temporal superior în cazul pacienților cu Autism și disfuncții sociale. Această descoperire confirmă efectele benefice ale masajului în cazul cliențior care au patologii.

Masajul mâinilor pentru persoane care suferă de demență

Demența se manifestă prin labilitate emoțională și pierderea memoriei, amândouă reprezentând o reducere semnificativă a funcției creierului.

Masajul mâinilor în cazul bolnavilor de demență duce la ameliorări prin reducerea agitației și scăderea stresului biologic.

Un alt studiu publicat în Journal of Physiologic & Therapeutic Science în anul 2018 arată că masajul cu uleiuri esențiale a îmbunătățit funcția cognitivă și funcționarea creierului.

Un studiu publicat în International Journal of Nursing Studies arată că masajul aplicat persoanelor care suferă de demență îmbunătățește comportamentul și simptomele psihologice.

Dezvoltarea creierului la bebeluși și copii

Un studiu publicat în Journal of Current Biology arată că mișcările ușoare de masaj aplicate copiilor reduce percepția durerii și produce un răspuns pozitiv față de atingere.

Studiul făcut de Touch Research Institute la Universitatea din Miami a demonstrat că bebelușii care primesc masaj au un comportament mult mai puțin agitat și li se îmbunătățește funcția mușchilor.

Masajul reduce anxietatea și stresul la copii și adolescenți. Copiii cu autism au arătat o creștere a funcției cognitive, un comportament social mai bun și un somn mai bun – toate semne ale unui creier mai sănătos.

Concluzie

Aceste studii arată că creierul primește și integrează foarte bine infomația senzorială. Stimulii sensoriali pozitivi au efecte neurologice în interiorul creierului și îmbunătățesc funcțiile acestuia.

Culegerea de studii este preluată de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *