Despre celulită

Celulita vulgaris, afecțiunea care dă aspectul de coajă de portocală pielii, este o afecțiune a țesutului celular subcutanat și a tegumentului caracterizată prin schimbări de structură care modifică aspectul și relieful pielii, iar în faze avansate culoarea pielii și densitatea țesuturilor.

Aceste schimbări au o legătură importantă cu circulația limfatică. Limfa joacă un rol important în curățarea spațiilor intercelulare. Capilarele limfatice permit penetrarea resturilor rezultate în urma activității celulare, pe care limfa le transportă până la vena subclavie pentru a ajunge apoi în rinichi și a fi eliminate. Sistemul limfatic este deci un sistem de curățare și de a apărare al corpului.

Pentru a stimula circulația limfei următoarele lucruri ajută: activarea sistemului nervos parasimpatic (starea de relaxare), hrana sănătoasă și alimentele fără conservanți, puțin preparate sau crude, hidratarea corespunzătoare, mișcarea, somnul de calitate, acceptarea propriei persoanei și a propriului corp, masajul de drenaj limfatic.

Pe de altă parte, atitudini negative față de propriul aspect, tendința exagerată de a ne raporta la niște tipare exterioare , starea de tensiune și nervozitate permanentă, consumul excesiv de junk food, deshidratarea sunt aspecte care influențează dezvoltarea celulitei.

La nivel subtil, autorespingerea corpului, în special a zonelor afectate, este principala cauză de menținere a celulitei. Segmentul de corp respins este considerat exclus din întregul funcțional al organismului; circulația fluidelor în zonă scade: fluxurile energetice și nervoase slăbesc, se închid vase limfatice, limfa stagnează, are loc o stagnare a toxinelor, iar hrănirea zonei se desfășoară cu dificultate.

Dincolo de aspectul pe care doamnele îl consideră neplăcut, celulita trădează o problemă de curățare și hrănire a țesuturilor afectate. Drenajul limfatic poate ajuta le îmbunătășirea circulației limfatice prin relaxarea profundă a pacientului, producerea și drenarea limfei în cantități mari. Cât despre țesutul afectat, manevrele blânde, de netezire și remodelare a țesutului, redarea elasticității țesutului conjunctiv, stimulează reașezarea țesuturilor afectate. Manevrele de masaj pot ajuta pe cale reflexă/ nervoasă la reechilibrarea zonei afectate.

Atenția și grija acordate corpului ajută la acceptarea sa, la conștientizarea minunii care îl face să funcționeze atât de bine. Învățând să celebrăm propria frumusețe și unicitate, corpul nostru se însănătoșește și se bucură.

Găsiți mai multe sfaturi practice aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *