Indicații și contraindicații de masaj

Masajul este o experiență foarte plăcută, în care corpul este luat în grijă și manevrat plăcut și cu aplecare. Corpul nostru ne poartă în fiecare zi, este partea noastră materială, fizică, care ne însoțește de-a lungul întregii vieți. E important să avem grijă de el pentru ca să ne poarte sănătoși. La nivel fizic, masajul crește ritmul lichidelor din organism, îmbunătățește transmiterea impulsurilor nervoase prin îndepărtarea blocajelor fizice sau energetice, îmbunătățește hrănirea și refacerea celulară. La nivel psihic, masajul bine aplicat ne face să ne simțim bine în pielea noastră, să ne acceptăm corpul și ne dă un plus de relaxare și de energie. În majoritatea cazurilor, clienții se simt bine, revigorați, cu un corp detensionat și odihnit.

De știut

Terapia se desfășoară fără multă vorbire. Dacă aveți întrebări sau sugestii, ar fi bine să le discutați înainte cu terapeutul. Prin orice tip de masaj, se stimlează starea naturală de relaxare și de regenerare a organismului.

Alegeți-vă terapeutul potrivit. Dacă nu vă simțiți bine în timpul masajului sau după masaj, puteți să îi spuneți terapeutului acest lucru sau puteți să optați pentru un altul. Nu suntem cu toții compatibili, indiferent de recomandări. Este important să ne ascultăm vocea interioară atunci când ne alegem terapeutul.

Nu luați mese copioase cu trei ore înainte de masaj. Beți apă înainte și mai ales după masaj. Veniți cu o piele curată, pe care nu aplicați uleiuri în ziua respectivă. Dacă aveți plăgi deschise sau arsuri solare așteptați să se vindece.

Indicații de masaj

Limfedemul sau cazurile în care ganglionii limfatici lipsesc au indicație terapeutică masajul de drenaj limfatic.

În cazurile de AVC ajută masajul reflexogen și masajul terapeutic, încă din prima fază spastică. Sedințele de masaj se fac pe intervale scurte, pentru a nu suprasolicita clientul.

În cazul afecțiunilor reumatologice degenerative, masajul terapeutic poate încetini evoluția bolii și poate ajuta clientul să își îmbunătățească calitatea vieții.

În cazul sportivilor, masajul miofascial ajută la detensionarea, relaxarea și flexibilizarea țesuturilor.

Pentru necesități estetice, masajul ajută la redispunerea țesutului într-un mod armonios, iar efectele de detoxifiere, hrănire, regenerare a țesutului ajută la armonizarea și echilibrarea  interioară a țesutului, care se transmite și în afară. Frumusețea pleacă din interior.

Plăgile vechi, care sunt vindecate, dar în urma cărora a rămas cicatrice: masajul redă elasticitatea țesuturilor afectate, îmbunătățește hrănirea, curățare, circulația zonală.

Pentru omul modern, care trăiește departe de natură și are foarte multe preocupări intelectuale, masajul este modalitatea de a lua din nou contact cu propriul corp.

Contraindicații

Femeile gravide în primele trei luni de sarcină

Tromboflebita

Insuficiență de organ

Boli grave de inimă

Boli de piele

Boli psihice

Stare de ebrietate