Masajul abdominal – foarte eficient pentru sănătate

Masajul abdominal este un subiect foarte larg, căruia i s-au dedicat cărți întregi, iar la nivel professional poate dura săptămâni pentru a te obișnui cu practica lui și ani pentru a-l stâpâni la perfecție. Abdomenul conține organe interne majore: ficatul, vezica biliară, stomacul, splina, pancreasul, rinichii vezica urinară, intestinul subțire și intestinul gros, afectând foarte mult sănătatea și funcționalitatea întregului organism. Conține regiunile lombară și inferior toracică ale coloanei vertebrale și nervii aferenți care intră și ies din măduvă la acele niveluri. Deși poate fi greu de crezut, partea frontală a acelei zone a măduvei poate fi accesată prin anumite exerciții profunde de masaj. Abdomenul este de asemenea o zonă de acces pentru un plex nervos important – plexul solar –localizat chiar sub stern, ca și pentru vasele și țesuturile limfatice – aici este cisterna lui Piquet, nod limfatic important – și vase sanguine, inclusiv artera aorta, una dintre arterele majore care ies din inimă.

Masajul abdominal are efecte foarte bune pentru sănătate: îmbunătățește digestia și eliminarea, tonifică sistemul gastrointestinal, mărește fluxul sanguin al fluidelor corporale dar și al acumulărilor toxice, îmbunătățește respirația și cu puțină practică ajută la mărirea mobilității organelor interne (elasticitatea organelor și ligamentele suspensoare de care sunt atașate) și a motilității organelor (ritmurile și pulsațiile natural generate de și înăuntrul fiecărui organ, asigurându-i vitalitatea și funcționarea sănătoasă). Tensiunile în abdomen pot cauza și dureri în zona lombară, întrucât aceste regiuni sunt inervate de perechi de nervi învecinate care se influențează reciproc. De aceea masajul abdominal profund este recomandat și pentru durerile din zona lombară.

În timpul masajului puteți întâlni/simți zone de discomfort, de sensibilitate sau de încordare. Acest lucru este destul de frecvent și nu este un motiv de îngrijorare. Prin aplicarea acestui masaj și relaxare profundă a regiunii, tensiunile vor dispărea și zona va fi din ce în ce mai sănătoasă.

Mulți oameni se simt vulnerabili în zona abdomenului fizic, emoțional sau psihologic și își pot proteja această parte a corpului întrun mod inconștient. Când această gardă este pătrunsă, poate fi un act incomod sau dureros. Există posibilitatea ca durerea să indice afecțiuni mai serioase precum un apendice inflamat, un anevrism aortic, diverticuloza, pietre la fiere sau la rinichi. Dar aceste afecțiuni vor prezenta dureri mai acute și alte simptome. Pentru acestea vă veți adresa medicului de specialitate.

Puteți să efectuați acest tip de masaj pe dumneavoastră sau puteți apela la un profesionist în masaj. Dacă alegeți varianta de a vă face singuri, iată pașii de urmat:

sensul tranzitului intestinal
  1. Așezați-vă culcat pe spate, cu genunchii îndoiți, ceea ce va relaxa mușchii din regiunea abdominală.
  2. Pentru mai multă forță folosiți ambele mâini concomitent. Mai întâi țineți palmele deschise și faceți presiuni ușoare cu palmele pe abdomen. Porniți din partea dreapătă, urcați înspre rebordul costal, virați la stânga, apoi coborâți pe partea stângă înspre creasta iliacă, completați cercul cu presiuni în zona abdomenului inferior, pe sub buric. Repetați astfel de cercuri în jurul buricului, cu circumferința variabilă pentru a acoperi întreaga suprafață a abdomenului. Aplicați presiuni ușoare și acolo unde găsiți tensiuni puteți insita, dar cu multă blândețe.
  3. Când simțiți abdomenul destins, puteți îndoi primele două falange ale degetelor pentru a aplica apăsări mai profunde cu vârfurile degetelor, având în permanență podul palmei sprijiit pe corp. Urmați traiectoria colonului. Dacă abdomenul dumneavoastră ar fi un ceas, la ora 8, deasupra crestei iliace – os proeminent la persoanele slabe- găsiți apendicele și valva ileocecală – locul de trecere al bolului alimentar de la intestinul subțire către intestinal gros. La ora 10, sub rebordul costal este ficatul și vezica biliară. Ficatul funcționează continuu ca un aparat de detoxifiere al organismului, așa că masați-l cu grijă și cu blândețe pentru că este supus unei munci complexe. La ora 12 găsiți stomacul. Puneți ușoară presiune pe stomac și transmiteți energia descendent. În partea stângă, sub stomac este pancreasul, iar mai jos este splina. Faceți presiuni ușoare asupa acestora, sub rebordul costal. Deasupra crestei iliace, la ora 4, în partea stângă, este colonul sigmoid. La ora 6, în abdomenul inferior veți găsi vezica urinară și la femei capul uterului. Masajul uterului poate fi foarte benefic pentru a trata crampele resimțite în perioada ciclului menstrual. De asemenea, tot la femei la orele 7 și 5, la jumătatea distanței între ombilic și creasta iliacă veți găsi ovarele care se simt ca niște biluțe. Masați-le blând și nu insistați prea mult.
  4. Tot timpul masajului respirați profund. Încheiați cu câteva manevre ușoare de netezire tot în sensul acelor de ceasornic. Mulțumiți corpului dumneavoastră pentru sănătate și vitalitate.

Nu faceți acest masaj dacă sunteți însărcinată și nici imediat după masă – așteptați 3 ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *