Despre terapia craniosacrală

Terapia craniosacrală este o metodă foarte blândă de evaluare și îmbunătățire a funcționării sistemului craniosacral și implicit a sistemului nervos central. Sistemul craniosacral este compus din membranele meningeale, structurile care controlează presiunea intracraniană și lichidul cefalorahidian care înconjoară și protejează creierul și măduva spinării.

Terapia craniosacrală este o tehnică care permite atât eliberări ale restricțiilor de la nivel fizic, cât și eliberări semnificative ale componentelor emoționale. Astfel pot să apară în timpul tratamentului sau după eliberări somatoemoționale, ca urmare a reamintirii unor momente traumatice și/sau emoționale.

Terapia craniosacrală este o metodă care stimulează procesul natural al corpului de autocorectare și autovindecare.

Terapia Craniosacrală poate ajuta la:

– recăpătarea mobilitații normale a oaselor și membranelor craniene
– eliberarea tensiunilor și restricțiilor la nivelul sistemului nervos central
– optimizarea mișcării fluidului cerebrospinal ( cefalorahidian )
– reașezarea oaselor în poziția lor normală rezolvând traume ale coloanei vertebrale, șoldurilor, umerilor și genunchilor
– migrenele și durerile de cap
– durerile cronice de spate și cervicale
– afecțuni motorii și de coordonare
– oboseala cronică
– dereglările sistemului nervos central
– afecțiunile articulației temporo-mandibulare
– dificultațile de invățare
– stresul post-traumatic
– problemele ortopedice

Terapeutul craniosacral aplică tehnici de manipulare fină a anumitor segmente precum oasele craniene, porțiunea sacrului din regiunea coloanei, de.la nivel lombar, unde se păstrează o serie de traume, relaxează regiunea gâtului, care, de asemenea, înmagazinează multă tensiune.

Așadar, prin intermediul eliberărilor somatoemoționale ce pot avea loc spontan sau cu ajutorul dialogului dintre client și terapeut, clientul începe procesul natural de recuperare prin propriile resurse. Din acest motiv, terapia este cunoscută și pentru faptul că încurajează atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, vindecarea prin mecanismele proprii.

Cum funcționează terapia craniosacrală?

Sistemul craniosacral are un ritm ce poate fi simțit în întregul corp, datorită producției și absorbției de lichid cefalorahidian. Acesta se numește ritm craniosacral (de unde vine denumirea terapiei). Ritmul craniosacral, alături de ritmul cardiac și ritmul respirator ne însoțesc pe parcursul întregii vieți.

Prin perceperea pulsului craniosacral, terapeutul poate simți în ce zonă a corpului există restricții, aplicând apoi tehnici manuale blânde pentru a le elibera. Scopul este acela de.a atinge starea de echilibru la nivelul sistemului nervos central. Lichidul cefalo-rahidian lubrifică, hrănește și detoxifică sistemul nervos central. De aceea, ajutând la restabilirea libertății sale de mișcare la nivelul membranelor din jurul sistemului nervos central, terapia craniosacrală ajută corpul să-și restabilească un mediu sănătos de funcționare. Ea poate ușura o gamă largă de disfuncții, de.la dureri cronice și dureri post traumatice, până la afecțiuni neurologice, dar poate fi folosită și în mod preventiv.

Cum se desfășoară o ședință de terapie craniosacrală?

În timp ce pacientul se află întins pe masa de tratament, îmbrăcat în haine lejere, terapeutul, cu acea atingere ușoară, monitorizează ritmul craniosacral și prin tehnici delicate de manipulare, facilitează eliminarea restricțiilor și dezechilibrelor.

Terapeutul are palmele de-a lungul corpului, pe picioare, pe cap sau pe torace, susține capul sau coloana vertebrală, în vederea eliminării tensiunilor acumulate. Un tratament durează aproximativ 40 de minute. Starea de după terapie este de relaxare profundă, de pătrundere în adâncul ființei și de eliberare a unor tensiuni interioare.

Contraindicații terapie craniosacrală

Nu interacționează în mod negativ cu nici-un fel de altă formă de terapie sau medicație, deci este o terapie fără risc sau efecte secundare. Terapeutul nu va diagnostica și nu va prescrie medicamente. Poate fi combinată cu tratamente alopate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *