Drenaj limfatic

Drenajul limfatic manual este unul din masajele cele mai speciale datorită efectelor ample de regenerare pe care le induce. Activează și intensifică circulația limfatică de 20 ori față de normal, hrănirea țesuturilor se normalizează, iar regenerarea celulară (întinerirea celulară) se amplifică.

Ritmul de lucru al maseurului este ritmul de circulație al limfei: lent, atent, aplicat. Sistemul limfatic este o structură extrasenzitivă care funcționează optim la ritmuri lente (frecvențe joase, asemănătoare undelor alfa cerebrale); mișcările lente, detensionarea musculară, starea de relaxare, somnul de calitate, manevrele blânde, ritmice și lente de masaj – vor avea un efect pozitiv asupra circulației limfatice – în mod direct, dar mai ales în mod reflex (mediate de sistemul nervos).

Circuitul limfatic face parte din sistemul circulator al fluidelor corpului, împreună cu sistemul sanguin. Circuitul limfatic este unidirecțional (dinspre țesuturi spre venele de la baza gâtului), nu dispune de o pompă proprie și vehiculează un volum de lichide de aproape 2 ori mai mare decât sângele. Pe traseul vaselor limfatice se găsesc ganglioni limfatici, alcătuiți din țesut limfoid, cu rol în distrugerea resturilor celulare (proprii sau/și infecțioase), producerea de limfocite și anticorpi (rol imunitar). Stimularea circulației limfatice are deci și efecte de îmbunătățire a imunității.

Formarea limfei începe în spațiul intercelular prin capilarele limfatice, vase care permit trecerea resturilor celulare (celule proprii degradate prin îmbătrânire sau lezate și agenți infecțiosi); urmează apoi vasele limfatice mici, mijlocii și mari; colectoarele mari se deschid la baza gâtului, la intersecțiile dintre venele jugulare și cele subclavii. Ganglionii limfatici de pe traseu au rol de filtre și încetinesc circulația limfei; acest lucru, împreună cu absența unei “pompe” de mobilizare, fac ca limfa să circule cu viteza foarte mică (aprox. 10 cm/min în stare de veghe) și cu debit redus (aprox 2l de limfă sunt circulați zilnic în condiții de activitate). Viteza de formare a limfei (prin trecerea lichidelor din spațiile dintre celule în capilarele limfatice) are o influență covârșitoare asupra curățării și hrănirii celulare. În limfă trece o parte considerabilă din toxine și din produșii de metabolism celular; o viteză adecvată de formare a limfei va curăța terenul și va face loc substanțelor de hrănire și oxigenului aduse către celule de capilarele sanguine arteriale; astfel se facilitează procesul de hrănire și regenerare celulară.

Masajul de drenaj limfatic se adresează teritoriului limfatic superficial (dintre mușchi și piele), grupelor ganglionare limfatice accesibile și zonelor reflexe limfatice. Starea de calm profund a maseurului, precum și modul de lucru adecvat sunt obligatorii pentru a se putea produce activarea circulației limfatice a pacientului. Pacientul este adus și el într-o stare de relaxare profundă în care se activează sistemul vegetativ parasimpatic și regenerarea celulară. Putem spune ca nici un aparat de drenaj limfatic nu poate atinge eficiența masajului de drenaj limfatic manual, deoarece mecanicul simplu nu reușește decât să golească limfa preexistentă în vase, pe când mecanismele reflexe activate în drenajul limfatic manual deschid vasele și determină absorbția limfei prin ele.

Având în vedere efectele de detoxifiere, intensificarea hrănirii și a regenerării celulare, precum și mobilizarea masivă a fluidelor corpului, drenajul limfatic manual are foarte puține restricții, el fiind indicat atât pentru omul sănătos cât și pentru omul bolnav, uneori constituind o opțiune obligatorie pe termen lung (limfedem de diverse cauze, extirparea ganglionilor lifmatici). Masajul de drenaj limfatic este de asemenea recomandat în cazurile de celulită.