Masaj miofascial

Majoritatea tipurilor de masaj interacționează fascial, dar există tehnici dedicate acestei structuri care scurtează foarte mult timpul de lucru și maximizează eficiența terapeutică. Masajul miofascial este o tehnică foarte eficientă de a ne adreasa fasciei, cu intenția de a îi îmbunătăți/ reda elasticitatea, fluiditatea, libera circulație, pentru a desface aderențele, ajutând regenerarea, curățarea și hrănirea structurilor corpului.

Ce este fascia?

Fascia este o matrice extracelulară aflată într-o mișcare continuă și complexă, asemănătoare unei pânze de păianjen la nivel microscopic care găzduiește și susține toate celulele, țesuturile și organele corpului. Apare devreme în dezvoltarea corpului uman ( la două sptămâni în viața intrauterină) și îmbracă toate celelalte structuri din corpul nostru.

Fascia este un țesut moale alcătuit din colagen (generator de rezistență), elastină (generatoare de flexibilitate), reticulina și polizaharide (captatoare de apă), în proporții variabile în funcție de țesut și starea lui. Face parte din toate structurile corpului (țesuturi, organe, vase de sânge, nervi, etc) ca un tot unitar și în acest fel le coordonează activitatea atât direct cât și indirect.

Există o continuitate în fascie, astfel încât orice impact asupra unei părți a corpului se transmite în întreaga structură. Prin lanțutire de transmitere a mișcării în fascie, putem observa impactul   Acolo unde fascia este întrereuptă din cauza leziunilor sau tăieturilor, apare o întărire și îngroșare a fasciei pentru a apăra organismul și o reacție de inflamație prin strângerea elemenetelor sistemului imunitar venite să apere organismul. Acolo unde au fost tăieturi/ întreruperi de fascie, după vindecare, elementele sunt puțin mobile sau rigide și pot dezvolta aderențe. Este importantă redarea fluidității acestor zone pentru a permite curățarea, hrănirea și regenerarea celulară în această zonă și zonele învecinate.

Fascia este într-o mișcare continuă prin componentele ei, chiar dacă în aparență corpul se păstrează imobil. Corpurile vii și sănătoase cunosc o mișcare liberă fascială; restricția de mișcare fascială definește dezechilibrul funcțional și, ulterior, boala.

Fascia furnizează organismului forță, sprijin, elasticitate și amortizare; crează și sprijină forma de bază a țesuturilor – preia, distribuie și se adapteaza la stressurile fizice (suprasolicitari, traumatisme, etc); rigiditatea fascială poate conduce la aderențe, rupturi musculare, ligamentare, fracturi de stress. Fibroza, atrofia, scurtările sunt rezultate ale adaptărilor disfuncționale.

Deoarece înconjoară fiecare celulă, fascia joacă rol major în transportul fluidelor vitale; când este sănătoasă și hidratată fascia menține apa la nivel celular, este maleabilă și se mișcă bine în timpul mobilizărilor; hidratarea fasciei permite schimburile nutritive și ale produșilor de metabolism; în caz contrar ea devine rigidă, fibrotică și aderentă la celulele și țesuturile din jur – perturbând hrănirea celulară.

Fascia este o structură implicată în toate echilibrele sau dezechilibrele funcționale și structurale ale corpului viu de unde și impactul imens terapeutic pe care îl are abordarea ei.

Mai multe informații:

Fascia acționează ca un al doilea sistem nervos

Despre Fascie

Masajul fascial – masajul „cheie de boltă” a abordării terapeutice

Călătorie sub piele:

Programați-vă un masaj la: 0760 098 632, informații despre prețuri.